maanantai 9. marraskuuta 2009

Kyöstikokoa ja muita kehukaloja

Totta se on! Erilaisten toimien summana: isoonkin meritaimeneen on taas realistiset saumat pääkaupunkiseudun merialueilla. Kuluva kausi on sen viimeistään osoittanut. Hieman tässä ynnäilen - isohkon tai pienehkön otoksen - kuinka asian sitten ottaakin; joka tapauksessa reilun kymmenen aktiivisen venekunnan statistiikkoja.

Vanhempi kaarti rankkeerasi taannoin yli kuutoset "kyöstikoon" kaloiksi. Tuollaisista isomuksista, aivan sattumakaloja lukuunottamatta, on lähinnä voitu unelmoida 2000-luvulla. Nyt tilanne on toinen. Kaudella 2009 on tuon "otantaporukan" veneisiin nostettu heittotaimenet 6,9 kg - 6,4 kg - 6,2 kg. Kyöstikokoa siis!

Lisäksi 5,9 kg, 5,7 kg ja 5,3 kg täydentävät komeaa riviä. Kolmen - viiden kilon haarukkaan osuu sitten jo arviolta parisenkymmentä taimenta. Ja karanneet...

Jeesustelun välttämiseksi hehkutettakoon tähän kohtaan: myös kutukaloja ui meressä varmasti vastaavassa suhteessa verrattuna viimeiseen vuosikymmeneen, kenties kahteen. Ja kutumahdollisuudet ovat vastaavana aikana, kiitos arvokkaiden ponnisteluiden ja onnistuneiden päätösten, jopa moninkertaistuneet.

Monen mertsariharrastajan (mukaan lukien allekirjoittanut) mieleen hiipii välillä väistämättä ajatus: Onko tässä blogikirjoittelussa hehkutuksineen mitään järkeä kalastuspaineen ja ryysiksen vesillä yhä vain kasvaessa? Epäitsekkäästi ja pidemmällä tähtäimellä fundeerattuna - mielestäni on.

Meritaimen merkittävänä urheilu- ja vapaa-ajankalastuksen kohteena saa yhä lisää ansaitsemaansa huomiota. Kirjoitukset ja raportit kutujokien ja -purojen kunnostushankkeista sekä nousuesteiden ohittamisista ja raivaamisista herättää aivan uusiakin tahoja ymmärtämään sekä uhat, että myös mahdollisuudet. Luonnonkannan elvytyksen lisäksi myös istukkaiden laatuun ja järkevimpien istutuspaikkojen puntarointiin satsataan enenevässä määrin.

Aika kauas otsikosta tarinointi jo lipesi. Suunta on joka tapauksessa hyvä, kaikilta kanteilta. Monia hienoja elämyksiä ja kokemuksia on jatkossakin luvassa meritaimenen etsijöille!

Mikko (MQ):n puolesta -PB A

2 kommenttia:

  1. Viime vuosina Vantaanjoen lisäksi moneen Helsingin edutan puroon on onnistuttu palauttamaan lisääntyvä taimenkanta. Nämäkin kunnostukset kantavat lopulta merellä
    hedelmää, sillä myös pinet purot tuottavat vuosittain smolttipoikasia merivaellukselle. Hienoa jos se alkaa todella näkyä vavankin päässä merellä! T.Ari.V

    VastaaPoista
  2. Myös lohi voi nyt erittäin paksusti ja sitä ei selitä VIRHO:n tms. toimet, sen selittää verkkokiellot itämerellä. Taimenta se ei selitä kuin ehkä pieniltä osin, mutta "mehukattisukupolven" harveneminen alkaa varmasti pikku hiljaa näkymään, samoin muutama runsas vetinen vuosi lähihistoriassa. Kunnostustalkoiden ja uuden alamitan vaikutus on kuitenkin selvä ja lähivuosina voi monella olla mielessä 200 Curadon vaihtaminen hiukan isompaan, ihan varmuuden vuoksi...

    Anssi Lehtinen

    VastaaPoista