maanantai 4. lokakuuta 2010

Päivästä kiinni – ja uistimesta

Jälkikasvun kanssa (onneksi lähti mukaan, kun yleensä teinipojan viikonloppuaamut menee nukkuessa. No nukuttin ja päästiin vasta 11:30 liikkeelle) - tapahtumia piisasi. Heti ekasta mestasta toisella heitolla sellainen 45cm kiinni, ampaisi ilmaan vähintään metrin korkeuteen ja irti. Seuraavalla heitolla paremman seurio veneen viereen. Seuraava mesta ja alamittainen kiinni aivan rantaviivasta, mutta sekin rimpuili irti. Tässä vaiheessa päätin antaa pojalle yksinoikeuden Hörhöttimeen (keventämätön "fluorinoutaja", modifioitu vanhan Jamesin runkoon, vielä hieman lisää "eloa" askarreltu muotoiluvaiheessa) ja siirryin heittämään Sateenkaarisilakkaa.

Seuraavat pari saarta tyhjää, sitten irtotyrskylle jossa pojalla tärppi. Sama homma seuraavalla saarella, pojalle taas tärppi, ja itse vaihdoin ambulanssi Truttaan, johon yksi hento kopautus. Seuraavat saaret tyhjää, jolloin päätin vaihtaa takaisin Hörhöttimeen ja ekasta paikasta sitten tuo kala.

Tapahtumia jatkui, pojalla alamittainen irti ja kolmen pienen kalan kimppaseurio. Auringonporotus hiljensi mestat ja päätettiin lähteä kotia kohti. Kotimatkalla sisältä vielä 2kg:n kala irti kun tein vastaiskun pojan otsaan ja laskin vavan kärjen sen jälkeen.... Vielä kaksi alamittaista kävi veneessä, isompi jälkikasvulle, ja tuntui että lisääntyvä pilvisyys olisi avannut hanat uudestaan, mutta emännän synttäridinnereiltä ei ollut lupa myöhästyä.

Kaikki kalat läheltä rantaa tyrskystä eli "oikeilla paikoilla" olivat matalasta vedenkorkeudesta huolimatta.

Kala oli kirkas, muttei sellainen mustaselkäinen peilikylki. Tämä oli enemmän sellainen sisäsaaristokala, eli vihreäselkä. Lihavassa kunnossa 3.2 kg / 63.5 cm pitkä. Mahassa sulanuta mömmöä, eli todennäköisesti katkaa popsinut. Liha hienon oranssia, ja aivan miniatyyriset mätisäkit, joissa hyvin pienirakeiset mätipalloalkiot. Ilmeisesti valmistautui vasta 2011 syksyn kutuun.

Ensi viikolla syysloma ja hyvältä näyttää. Kalaa on paljon enemmän kuin moneen moneen vuoteen tässä kotivesillä. Voi tietty olla niinkin että vaikea kevät jätti veteen enemmän fisuja kuin yleensä.

Koukuista: olin vaihtanut pienet 4 kolmihaarat ja kaloja irtosi luvattoman paljon. Tuo mittakalakin irtosi heti haaviin solahdettuaan. Taidan vaihtaa takaisin kokoa isompaan. Omat päätelmät: jos kala hotkaisee uistimen kunnolla naamariin, niin pieni koukku pitää kitalaessa/kielessä tosi hyvin. Jos kala jää suupielestä, niin isompi koukku tarttuu laajemmalta alata, ja pitää paremmin. Tosi tieteellistä pohdiskelua....


Tuomon puolesta PB Jouni

6 kommenttia:

 1. Ziisus, mikä avaus! Voiko kysyä olitko itäisellä vai läntisellä Suomenlahdella, Saaristomerellä vaiko oikein Pohjanlahdella?

  VastaaPoista
 2. Hyvä avaus ja hienoa että saatiin uusia kirjoittajiakin! Itsekin odotan kun pikkumies vielä kasvaa niin päästään yhdessä vesille. Meillä oli lauantai paria tärppiä ja havaintoa lukuunottamatta MP. -Antti Z

  VastaaPoista
 3. Jo oli tapahtumia. Uskallatko kertoa missäpäin tuli oltua?
  La helsingin vesiltä vetämällä yksi veneeseen.

  VastaaPoista
 4. Blogissa olevat reissuraportit keskittyvät pääasiassa Hangon ja Haminan välille. Tämän tarkempia paikkatietoja emme halua oikeastaan julki tuodakkaan. Tällä sektorilla kaudet alkavat ja loppuvat samanaikaisesti ja kalaa sadaan tasaisesti joka paikasta, joten siinäkään mielessä paikkatieto ei ole oleellista.

  VastaaPoista
 5. Loppupeleissä tarkalla paikalla ei ole edes niin väliä, sillä usein on tullu heitettyä seuraavalla keikalla toisen venekunnan vinkkimestoja ja 90% tyhjää pyydetty. Kunkin päivän käsikirjoitus on erilainen ja sään, valaistuksen, vedenkorkeuden tai veden värin muutokset ovat avainasemassa. Esim nyt kauan jatkuneen korkeapaineen ja kirkkaan sään tiimoilta pienetkin muutokset saattavat aktivoida kalan iskuun kuten Tuomolla oli käynyt. Eilen olimme 17-19 heittämässä Helsingin vesillä superkirkkaassa kelissä aivan pimeään saaden vain 2 kontaktia tod näk alamittaisiin kaloihin. Vesi oli -40 cm...

  VastaaPoista
 6. hörhö on hyvä kuva saatavuus vaan hieman hankalaa ;)))))

  VastaaPoista