sunnuntai 11. joulukuuta 2011

Oi jospa tanemiehellä ois joulu ainainen...

Vaikka en itse jouluihmisiä olekaan, niin tämän päivän tapahtumat herkistävät kyllä kovemmankin kaverin. Olin nostanut itsenäisyyspäivänä oman veneeni, sillä moottorin kiinnityspulttien läpi tihkuu hieman vettä ja on parempi korjata vene ensi kautta varten. Lähdimme siis Santun Fasterilla Kaivarista toiveena joulukalat kummallekin, kausihan rupeaa olemaan jo kohta pulkassa ja meillä oli yhteensä 12 saatua alamittaista tälle syksylle eikä yhtään mitallista ylhäällä...

Vesi oli mukavasti +60 ja tuuli noin 7 m SW/W. Kovat myrskyt olivat vaan sotkeneet veden Stadin edustalla todella sameaksi ja näkösyvyyttä oli noin puoli metriä jos sitäkään. Tämä ei motivoinut kalastusta, mutta pakkohan se oli mennä heittämään. Heittelimme mantereen tuntumassa olevia isompia saaria luottaen Ismo Zalsaan ja eri Truttiin. 2,5 tuntia heittelimme vailla yhtään tapahtumaa ja rupesi jo hieman ihmetyttämään pelin henki. Täyttä nollaa.

Tuumaustauko ja kaivoimme loppukauden kaivurit esiin eli Trutta Tuulenkalat. Minä valitsin kolmipiikin ja Santtu otti Taika-Jimin eli noutaja/kuparihile. Kelasimme, että jos näillä ei kalaa tulisi, niin sitten olisi keinot vähissä kun perhovehkeitä ei mukana ollut.

Koska vesi oli mukavasti korkealla, pääsimme heittämään hienosti aivan rantaan 40 cm veteen kuohujen jälkeen muodostuvaan ns. tasaiseen veteen. Sinkoan keulamiehen paikalta steppailen puikulan pitkälle noin 10 metrin päähän rannasta kun kala ottaa. Päättäväiset otteet ja kelalta lähtee siimaa. Mesta oli jälleen hieman mainingissa ja sai tehdä paljon duunia jotta pysyi pystyssä. Onneksi kala kuitenkin pysyi kaikesta huolimatta kiinni ja hyppäsi hienon loikan noin 20 m veneestä - reilu mitta ja pulskea! Santtu kiljuu, että nyt pidä se niin saadaan vihdoin alamittakirous harteilta. Olin yllättävän jäässä kalan kanssa ja kun se oli vielä erittäin pirteä, niin oli pakko antaa juroa ja syöksyä. Sain hienosti kalan pintautumaan veneen vieressä jossa arvioimme sen reilu 2 kg kalaksi. Samea vesi haittasi haavimiehen työskentelyä, mutta onneksi sain ohjattua hopeasukkulan peukalo Zillionin puolalla siimaa pitäen suoraan haavimiehen etäisyydelle - ja siellä lepää! Santtu koppaa kalan kyytiin ja pakittaa pois paikalta - femmat tiskiin ja ujo kiljahdus, alamitta-apina on tipahtanut.
Mittaus osoittaa pituudeksi 56 cm ja painoa on kertynyt mukavasti 2090 g. Olipa hauska fiilis saada kerrankin mitallinen ylös, tämä oli kolmella piikillä kiinni leuassa ja ei olisi irronnut millään. Ei muuta kuin taas ylös ja uutta liukua.

Taisi olla kolmas tai neljäs heitto äskeisen jälkeen kun taas tällää. Nyt siimaa irtoaa jo enemmän ja huomaan että kalalla on kokoa selkeästi mitan verran. Jopahan meitä nyt hellittiin! Keli ei ole kova mutta aallot nousevat tähän rantaan yllättävän isoina. Toikkaroin keulamiehenä edestakaisin, mutta onneksi kala pysyy kiinni. Ei epäilystäkään etteikö olisi hyvän kokoinen eväniekka. Kala ottaa spurtin ja annan siiman juosta hehkutellen kipparille kyytejä! Perästä nousee iso aalto ja tönäisee venettä ja siima pääsee pahan kerran löystymään. Kelaan löysät kireäksi ja kala on vielä kiinni! Mahtavaa. Saan kalan noin 10 metrin päähän kun yhtäkkiä veto loppuu ja Santtu näkee kääntyvän kyljen...ei stana. Irti pääsi kovan väännön jälkeen.

No, meininki oli kohdillaan ja siirryimme seuraavaan poteroon, jossa kahden kiven välissä muodostui rantaan kohti hylly, jossa sorapohja. Tästä paikasta oli tullut kaloja ennenkin ja sanoinkin Santulle, että heitä sinne niin pitkälle kun pystyt. Mies tekee työtä käskettyä ja sähköinen KIIO! kuuluu joulukuisessa apeudessa. Santtu antaa mulle veneen ohjat ja kelaan äkkiä uistimen sisään. Hankalasta paikasta johtuen pidän pakin päällä ja ihailen näyttävän kalan menoa. Santtu pitää siiman kireänä ja kala ampuu suoraan kohti, jolloin kelausta pitää lisätä. Näemme hienon kalan hypyn ja pituutta näyttää olevan reilusti, yli 60 cm. Kala on hyvässä iskussa ja syöksyy kuohuissa upean näköisesti. Samea vesi vaan laimentaa komean kyljen välkkymistä. Santtu on päättänyt ottaa kalan nopeasti sisään ja se ilmestyykin muutaman metrin päähän. Olen ihan puulla päähän lyöty kun kala ampuu suoraan venettä päin ja hyppää kylkeen. Jotenkin sitä vaan selkärangasta tulee oikealla hetkellä haavin ojennus ja koppaan kalan sisään - JES! Pääsee kummaltakin kun annan haavin saamamiehelle ja pakitan pois tyrskyistä. Pitkä on mutta laiha.

Odotan jännittyneenä punnitusta: 2,85 kg ja pituutta 67 cm. Tämän pituinen kala on tavallisesti ollut helposti yli kolmosen, mutta nyt jäätiin alle. Upea ilmestys joka tapauksessa ja todellinen ison käden paikka! Heitimme vielä uudestaan saman poteron ja mulla käy joku tärppimässä. Santtu heittää perään ja nyt on noin 40 cm alamitta kiinni. Santtu löystää siimaa ja päästämme kalan vedessä pois. Ei paljon kiinnosta alamitat noiden jälkeen...

Nyt oli tauon ja piipullisten paikka. Siinä piippuja imiessämme myhäilimme katsoen upeita kaloja Fasterin takatuhdolla. Raesadekin muisti meitä ja otimme loppupäivän rennosti. Toisen saaren reunassa näimme vielä hienon kuohun josta onnistuin saamaan noin 40 cm kalan seuraamaan. Ei kuitenkaan iskenyt mikä oli hyvä juttu.
Joulukuinen päivä on lyhyt ja käänsimme nokan kohti Kaivaria erittäin hyvillä mielin - joulukala oli kummankin perheessä tosiasia!

Mikäli en enää pääse tän vuoden puolella kalaan, toivotankin kaikille Hyvää Joulua ja mittakalallista Uutta Vuotta 2012.

13 kommenttia:

 1. 67cm kala oli varmasti käynyt kudulla ja todella heikossa kunnossa. Itse olen saanut saman mittaisen kalan joka painoi 4.2. Ton näköisen kalan tappaminen on yhtä turhaa kuin alamitan, takaisin kasvamaan vaan jatkossa noi kuteneet.

  VastaaPoista
 2. anonyymi.: älä jauha paskaa.
  hyvä kala toi on. veikkaan että todella punainen liha ja kiinteä. voi olla että olen väärässäkin. suoli aivan kova naru tai mahassa on katkaa, tuulenkalaa tai piikkikalaa.
  olen minakin kutukaloja mereltä saanut tai sellaisia missä on vielä jäänteitä kudusta . ei mun mielestä tuossa ole sellaisia piirteitä mitä niissä on.
  laihuus ei aina tarkoita kudulla käynyttä kalaa.
  joppe

  VastaaPoista
 3. Varmuutta ei asialle saada mutta papitus tapahtui vakaassa hyvässä uskossa, kaukana lähimmän joen terminaalialueesta. Kala oli painoa lukuunottamatta hyvissä voimissa. Vatsan puolella, kuten muuallakaan ei ollut merkkiä kutemiseen liittyvistä hankaumista tai vaurioista. Avauksessa löytyi hieman mätiä ja pieniä jäänteitä luultavimmin tuulenkalaa. Liha oli punaista ja syödessä mainiota. Veikkaan ja toivon, että kala oli istari, jolla oli satunnaisesta merellisestä kutukäyttäytymisestä johtuen tullut pidempi paussi syömisessä.

  VastaaPoista
 4. pienet nauhat mätiä vaiko isoja epämääräisiä palloja ?
  jos se on kutenut niin sittenhän se on velvollisuudet hoitanut :)
  turha meidän on surra jos me muutama kala tapetaan. täällä kotkassa on ammattikalastajalla rysä jokisuistossa siian pyynnissä. kuulemma pyytää hyvin jokeen nousevaa kalaa .. tuossa taannoin oli vielä kirkonmaan kupeessa toinen pyydys koko alkusyksyn. kun rysä hävisi niin sitten vasta alkoi tulla kalaa niiltä main. ehkä sattumaa ? kyllä niihin rysiin "muutama" tonni taimenta mahtuu vuoden aikana.
  pari kaveria ketä verkkoja pitää niin 2 hyvää päivää niin saman verran on mitta kalaa mitä mun veneeseen tulee koko kautena. ja keski määrin sellainen 3-6 hyvää päivää sattuu syksyyn.
  lähtisin mielellään mukaan sellaiseen juttuun että 2vuotta totaalinen kalastuskielto taimenelle ja samalla siikakin voitaisi rauhoittaa.
  pahoin pelkään ettei mitään mullistavaa saaliin nousua tapahtuisi. jos ei ole paikkoja kutea.. näillä nurkin kymijoki taitaa olla lähes ainoa missä poikastuotto on hyvää tai edes kohtalaista. äitivenäjällä onnistuu ilmeisesti paremmin. ja virossakin taitaa olla ihan kohtalaisesti asiat.
  nää on vaan omia mututuntuma juttuja ei mitään faktaa. ehkä jotakin viisaammilta kuultuakin mukaan mahtuu.
  vastuu lukijan :)

  VastaaPoista
 5. Mä luulen, että toi on vuos sitte kutenu kala, heittäny tuotteet jonkun hiekkapenkan sisään. Pyrstö on alapuolelta kulunut ja pilkutus lisääntynyt / tullut paremmin esiin.
  Miks näistä pitää aina valittaa? Kala on komea ja varmasti hyvänmakuinen. Itelle suurin yllätys on ollut keväällä saadun vielä laihemman talvikon lihan punaisuus ja erinomainen maku! Sen sijaan monet nopeasti kasvaneista, lihavista MERItaimenista ovat lihaltaan pääosin vaaleita. Hienoja kaloja! Harmittaa, kun on jo paatti kuivilla.

  VastaaPoista
 6. Ja vielä: kumpi on "enemmän väärin",ottaa ylös 67 cm ehkä kutenut kala vai 56cm varmasti kutematon kala:-)? Kutenut on nimittäin ainakin kerran ehtinyt jatkaa sukuaan,alle 60cm yleensä ei.
  Silti onnea saamamiehille,tiedän(ikävä kyllä) kokemuksesta kuinka rassaavaa on heittää koko kausi ilman mitallista...

  VastaaPoista
 7. Talvikko mikä talvikko, monessa paikassa noiden tappaminen on rikos. http://www.vetouistelu.com/Bbs/Keskustelut1/UploadFiles/330220/Kuva_027b.JPG siinä 2cm lyhyempi ja painoa liki tuplat.

  VastaaPoista
 8. Hyvä että aiheesta heräsi keskustelua! On hyviä pointteja ja pitää jatkossa katsella hieman tarkemmin kaloja. Syyskuusta kun on pommittanut ja saanut vain alamittoja, niin rupeaa kutkuttamaan...56 cm kala oli todella tukeva ja puolikas silakka, tuulenkala sekä paljon jämiä vanhasta eväästä.

  VastaaPoista
 9. "Rikos ja rikos". Ihmiset tekevät säännöt ja määrittelevät rikokset. Maalaisjärjen käyttö ja asioiden kyseenalaistaminen ovat kansalaisen tärkeimpiä tehtäviä. Kuteneen ottaminen on myös minun oikeustajulla punniten pienempi "rikos" kuin kutemattoman. Jokainen kuitenkin tehköön kohdallaan kuinka parhaaksi katsoo. Mulla ei oo tarve tuomita muita kuin ryöstökalastajia.


  nimim.
  Viides Anonyymi

  VastaaPoista
 10. Tummempi noista kaloista on selkeä istari, ja täten mainio ruokakala.

  Kirkkaampi ja tukevampi kala näyttää evien puolesta luomummalle. Nämä takaisin, jos halutaan kalastaa näitä kauniita kaloja myös tulevaisuudessa.

  Mielestäni olisi siis parempi jos tapettavat kalat valikoitaisiin enemmin alkuperän mukaan, kuin koon/kutemisen. Osa istutetuista kaloista on kuitenkin vielä nykyään mereen laitettuja poikasia, joiden lisääntymiskyvyt ovat mitättömät. Jos evät täysin virheettömät, on hyvä mahdollisuus että kala on joesta lähtöisin ja haluaa sinne myös takaisin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän on. Meri on vielä ulompana auki. Näinköhän voisi saada rannalta heittämällä, vai onko kalat jo kaikonneet? ei kauheasti ole kokemusta tästä lajista..

   Poista
 11. Tää blogi on vissiin kuollut kokonaan...on muuten ollut todella mielenkiintoista luettavaa.

  VastaaPoista
 12. Mistä päin Helsinkiä mahtoi kalat tulla?

  VastaaPoista