maanantai 1. lokakuuta 2012

Kalajuttu ja takin huppuParin viikon takainen pikapisto merelle ei tuonut yllätyksiä. Vaikkakin jotkut olivat jo silloin saaneet taimentapahtumia, pidin tuota ajankohtaa itse vielä vähän liian aikaisena. Lauantaina oli siis aika tehdä se oma kaudenavausreissu. Antin kanssa startattiin rannasta kello yhdeksän jälkeen aurinkoiseen ja mukavatuuliseen keliin. Edellisen viikonlopun kuvaviestit neljäkiloisesta kalasta ja toisen ison irtipääsystä antoi mukavaa lisätäpinää. Ensimmäinen paikka antoi ainoastaan siimansuoristus- ja totutteluheitoille mahdollisuuden, ei kalaa. Kakkosapajaa ei sitten tarvinnut nakella kuin muutama minuutti, kun kala oli ylhäällä. Tuo alamittainen saa jatkaa vaelluksiaan ja jälleennäkemistä odotetaan, vaikka sitten parin vuoden kuluttua. Seuraavaa actionia odotettiin noin tunti, kun toinen alamitta hyppi itsensä irti, hyvä niin. Jotenkin fiilis oli kokoajan niin korkealla ja odottava, ettei malttanut edes eväsbreikkiä pitää. Sämpylähaukkuja otettiin heittojen välissä jotta sai keskittyä vain olennaiseen. Kahvitermarikin tyhjennettiin vasta kun takaisin rantaan tultiin.
Yhden sadekuuron jälkeen kun kelasin uistinta sisään tajusin että kas, nythän ei taas sada, otanpa siis hupun pois päästä. Samalla kun nostan käden irti kelalta – pa-pam, kala kiinni, loikka ilmaan ja karkuun. Mikä oli siis sadehupun opetus? Pysäyttele uistinta riittävän usein kelatessasi (ja ota huppu pois päästä vasta kun uistin on ylhäällä...). No kala oli onneksi vain vähän reilu mittis, eli hampaankoloni on puhdas. Tuon jälkeen emme enää eväkkäitä nähneet.
Kausi on siis avattu omalta osaltani, toivottavasti saan jatkossa mahdollisimman paljon viettää aikaa merellä. Meritaimenen syyskalastus on hieno laji – elämyksiä ja kireitä siimoja kaikille.

-Anttu

3 kommenttia:

 1. Tervehdys! Ensinnäkin kiitoksia hyvästä blogista, on tullut tässä seurailtua viime vuodesta lähtien (itse yritän aloitella taimenen kalastusta). Pystytkö sanomaan suurinpiirtein helsingin edustalta (Lauttasaaren tms. suunnalta) jotakin paikkoja joista kannattaisi yrittää, tarviiko vielä lähteä ulommas vai alkaako esim. melkki / Harmaakari olla jo hyviä paikkoja?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kiitoksista.
  Kalastan itse toisissa paikoissa, enkä osaa vastata mainitsemiesi saarten hyvyydestä tai huonoudesta. Saalista saadaan joka tapauksessa aina sieltä sun täältä, joten suosittelen etsimään (ja löytämään) omia ottiapajia. Se opettaa ja ennenkaikkea palkitsee paljon enemmän kuin valmiiseen pöytään istuminen. Perusasiat kuitenkin pitää olla tiedossa, joten suosittelen vähintäänkin alan kirjallisuutta lukemaan, sillä pääsee hyvään alkuun. Kireitä siimoja, ja niitä varmasti tulee. -Anttu

  VastaaPoista
 3. Sesonki kuumimmillaan mutta tämä blogi ei päivity lainkaan??

  VastaaPoista