sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Meritaimenen alamitta nousee 60 cm:iin

Näin on. 1.1.2014 alkaen mertsarin alamitta on 60 cm. Jos mittakalan saaminen esimerkiksi tänä syksynä on ollut haastavaa, tulee se jatkossa olemaan erittäin haastavaa. Omilla viimeisillä kolmella reissulla, isompien ja pienempien porukoiden kanssa on mittakaloja tullut about suhteessa 70:2. Uuden mitan mukaan suhde olisi 72:0.

Usein se ns. "mittakala" on vain spekulatiivinen rajapyykki (no okei, on niitäkin jotka käyvät saalistamassa meritaimenta ainoastaan omaa buffet-pöytäänsä varten). Meille joille se on toissijaista, ei mitan nosto aiheuta mitään erikoista, ehkä ainoastaan niiden reissurapsojen kirjoituksiin. Jatkossa lisääntynee raporttien senttilukemien ilmoittaminen, esim. "Päivä merellä takana - 59, 57 ja 54 cm plus irtipäässeet". Hienoja kaloja, varmasti hienoja taisteluita ja muutenkin tunteikkaita kalastushetkiä, eli juuri niinkuin pitääkin?

Toivottavasti alamitan nosto vaikuttaa sitten siihen, että muutaman vuoden päästä saadaan reilusti uuden mitan täyttäviä kaloja siimojemme päihin. Meistä arvonsa tuntevista meritaimen heittokalastajista se ei pelkästään ole kiinni. Vaikka kuinka kunnialla noudatamme asetettuja alamittoja, on aina ja aina tulee olemaan myös niitä jotka eivät lakeja noudata. Voi vain kuvitella kuinka jossain saaristossa, saarnipuiden alla savupöntössä tirisee komeita alle 60 cm "lohia". Mutta ei mennä siihen eikä ruodita asiaa sen enempää, tehdään me se mitä meiltä odotetaan. Voipahan sitten kiikkustuolissa miettiä että ainakin parhaamme yritimme.

No se siitä. Eilisen päiväpiipahduksen saldona oli kaksi ylöstullutta ja yksi karkuutus. Kalojen koon arvaattekin. Oma kauteni saattoi loppua tähän, mutta ne ketkä kynnelle kykenee, käykäähän vielä kokeilemassa löytyykö kohta historiallista, 50 cm mitallista meritaimenta.


Tässä vielä kolmen ämmän todistusaineistoa kuudesta kympistä:

-Anttu

4 kommenttia:

 1. Eikös se nyt jo ole 55 cm eikä 50?!

  VastaaPoista
 2. Tarkoittanet tuota valtion yleisten vesialueiden 65 cm mittaa? Se ja muut faktat löytyy myös MMM-sivulta (http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/kalastus_riista_porot/vapaa_ajankalastus/kalastuskieltoalueet/alamitat_rauhoitusajat.html)

  VastaaPoista
 3. Miksei jäbät kirjoita tarinaa tänne, olisi mielenkiintoista kuulla näiden poikkeuksellisten talviolosuhteiden kalastuskertomuksia.

  VastaaPoista
 4. Samaa ihmetellyt, mut ilmeisesti ei posse viitsi kirjoittaa kun HC CR ortodoksiporukka lyttää lähes joka stoorin - aina on jotain valitettavaa oli se sitten koukun väkänen tai kohdalle sattunut alamitta tai satunnainen pikkasen väärän sävyisen kalan papitus tai kalareissun lokaation edes suurpiirteinen ilmaiseminen ym. Itse en juuri lajia harrasta, mutta kalastusta kuitenkin, ja täytyy sanoa että aika paljon parempi meininki/yhteishenki on sen lajin piirissä! Tää Blogi on sen verran pahasti myrkyttynyt, et saa nähdä herääkö henkiin - toivottavasti!

  VastaaPoista