maanantai 4. marraskuuta 2013

SILPPUA JA PALJON TAPAHTUMIA

Otsikko kuvaa hyvin meritaimenen pyytäjän saalista PK-seudulla tänä syksynä. Ei ole oikein nyt syksyllä ollut kirjoitushaluja. Kauttahan päästiin aloittelemaan jo järjettömän aikaisin elokuussa veden lämmön ollessa noin 17-18 astetta. Silloin olin itsekin mukana todistamassa isojen taimenten sisäänmarssia pääosin näköhavainnoilla hyppivistä eväkkäistä jopa viiden kilon kokoluokassa. Pääsin muutamaa pitelemäänkin, mutta karkuutusten määrä oli sanoinkuvaamaton. Tällejä ja uistimen häätöjä tuli todella usein.

No, aikaa meni ja tuli syyskuu. Lämmöt jatkuivat ja vasta kuun loppupuolella päästiin jo vähän maistelemaan kokojakin. Otin eräksi kerrankin hyvin kiinni olleen istarin 57 cm, 1,88 kg.

Lokakuu meni kylmissä pakkaskeleissä ja heikkoa oli syönti. Pari alamittaista koko kuun aikana ei aiheuta toimenpiteitä. Kävin välillä jopa haukea kalastamassa Ahvenanmaalla.

Marraskuu, tuo synkkä, mutta usein kalaisa kuukausi avattiin eilen 3.11. kolmen taistelijan tulivoimalla. Sami Pitkäsen ja Santtu Poutasen kanssa suuntasimme Stadin edustan paikoille todella upeassa tuhnukelissä ja sumun seassa piti ajella todella varovasti kuten Tallink Superstarin kohtaaminen kuvassa osoittaa.

Kalastus itsessään oli nautittavaa pienen mainingin ja noin 3-4 m/s S ja SE tuulen sävyttämänä. Kaikki oli siis kohdallaan, mutta pääasia, eli saalis ei. Saimme päivän aikana kaloja ylös noin 13-14 kpl, josta Sami nakutteli mattanoutajalla puolet, "suurin" kala oli saamani 46 cm ja kaikki muut menivät osastolle 35-45 cm. Kalat päästettiin takaisin siististi. Muut uistimet, jotka kunnostautuivat olivat alutrutta kilohailina, tuulenkala harmaana (RIP, tapahtui uskomaton juttu: irtosi uistinrenkaasta heitossa ja leikariin jäi vain rengas...) sekä keltainen Vekkuli. Näiden lisäksi tapahtumia kuten tällejä ja karkuutuksia oli varmaan ainakin 10.

Veden kirkkaus oli merkillepantavaa. Harvoin on päässyt Helsingin edustalla kalastamaan näin kirkkaassa ja upeassa vedessä. Pohjatkin olivat huippua: leopardipohjaa ei ole pitkään aikaan näkynyt ja nyt saimme nauttia väsytyksestä todella laadukkaissa puitteissa. Sami oli innokkaana kameramiehenä vauhdissa ja kiitos hänelle hienoista fotoista tässä rapsassa.

Kausi jatkunee vielä melko pitkään ja toivotaan nyt, että isot rantautuisivat tähän PK-seudullekin sillä sekä länsi että itäpuolelta PK-seutua on raportoitu karkeista taimenista...
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti