keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Silakkamarkkinat

Kuumin aika meritaimenen kalastuksessa on alkanut. Silakka on saapunut mereltä rannikolle kutemaan ja niiden perässä ovat rantautuneet meritaimenet. Myös eteläsuomen tunnetuimmilla silakanongintapaikoilla on ajoittain tungosta, koska silakkaa tiedetään tulleen hyvin,hienoa!

Viitteitä isommista meritaimenista alkoi tulla vapun jälkeen, kun vesi alkoi lämmetä kuuden asteen tienoille. Alkuun kalat lähinnä kävivät näyttäytymässä veneen vierellä uistinta seuraten, mutta lopulliseen iskuun ei innostuttu. Viime päivinä kalojen iskuhalukkuus on kuitenkin lisääntynyt ja kaloja tulee ajoittain - todella hyvin. Silti on hyvä muistaa, että iso kala osaa edelleen valita oikean kelin, ja syöntiajan. Pienemmät, yleensä alamittaiset taimenet voivat hökeltää uistimien perässä pitkin päivää, mutta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta kala on ollut alamittaista syöntiaikojen ulkopuolella. Pilvisenä – tai sumuisena päivänä isomman kalan saantimahdollisuudet ovat kasvaneet oleellisesti ja kalojen ruokailuhalut venähtäneet ajallisesti pitkiksikin. Aurinkoiset ja tyynet kelit ovat taas olleet täyttä myrkkyä ison kalan saannin kannalta, mutta makkaranuotiolla istuminen sitäkin mukavampaa.

Avattujen taimenien vatsoista on löytynyt viimeisen viikon ajalta paljon silakkaa. Myös takaisin päästettyjen kalojen kunto on ollut silmämääräisesti arvioiden hyvä ja kalat ovat todella vihaisia siiman päässä. Ilahduttavinta on kuitenkin se, että kalan keskikoko on kasvanut tasaisesti koko 2000-luvun, samoin määrä. Kolmen kilon kala ei ole enää nykyjään edes mikään uutinen ja jos on vähänkin katsonut mihin keliin on lähtenyt, niin tyhjää reissua merelle ei ole tarvinnut tehdä enää muutamaan vuoteen.

Vielä kun tietäisi mistä kaikki tämä johtuu? Runsaat silakkakannat, lisääntyneet tuulenkalakannat, onnistuneet istutukset, onnistuneet luonnonkudut, alamitan noston vaikutukset, verkkojen vähentyminen ja silmäkoon nostot jne ? Niin, syitä on varmasti useita, mutta tuntuisi, että kaikki viime vuosien meritaimenta koskevat päätökset ovat purreet toivotulla tavalla ja vuosituhannen alun ”saaliit” ovat historiaa.

Tästä on hyvä jatkaa. Kuuminta kautta kestänee vielä muutaman viikon ja vesien lämmetessä kalastustaktiikkaa muutetaan kalojen liikkeiden mukaan. Mukana pysyminen vaatii ahkerointia merellä, mutta sitähän tässä pitkä talvi juuri odoteltiin. Omalta osalta ”apina on pudonnut selästä” kalansaannin osalta, joten voin nostaa alamittarajani 60 cm:iin.

3 kommenttia:

 1. Hienoa että kanta vaikuttaa vahvistuneen. Toivoa kuitenkin sopii, ettei päättäjätaholle syntyisi valheellista käsitystä meritaimenen asioiden olevan nyt kohdallaan. Tällainen ajatus väistämättä nousee mieleen, kun luin Virtavesien hoitoyhdistys ry:n uutisen "Siuntionjoen meritaimenkannalta evät alta". Täysin käsittämätöntä toimintaa.

  Kaiken kaikkiaan suunta tuntuu olevan oikea, mutta todella paljon töitä on vielä jäljellä. Blogitekstin sanoin: tästä on hyvä jatkaa.

  VastaaPoista
 2. Näyttäisi tosiaan siltä, että meritaimenta on meressä paremmin kuin pitkään aikaan. Nyt maltti on paikallaan ja myös jokialueilla tulee muistaa kohtuu papittamisessa ja henk.koht. alamitat kannattaa nostaa tuonne 60 cm tuntumaan.

  t.Anssi Lehtinen

  VastaaPoista
 3. Asiallista tekstiä, varsinkin alamitan noston suhteen kun kuvan taimen ei ole 50cm.Tästä on hyvä jatkaa!

  VastaaPoista