torstai 28. toukokuuta 2009

Lopun alkua - vai onko sittenkään?

Ehkäpä vuosisadan tai -tuhannen, kuinka vain, upein meritaimenkevät lähestyy loppuaan. Tulevan viikonlopun helteet saavat monen mertsarimiehen julistamaan kauden päättyneeksi. Kalastuksen osalta katseet käännetään jo tulevaan syksyyn. Mielessä pyörii, millaisia mörköjä kevään isomukset ovatkaan kesän silakkakuurin jälkeen...
 
Päättyykö kevätkausi sitten jo? Uskon (ja toivon), että ei. Toki vesi lämpenee vinhaa vauhtia lähipäivinä. Silti, tuulten jälleen sekoittaessa vesimassaa, yllättävänkin viileää vettä pukkaa vielä pintaan. Syöntipiikit luultavimmin keskittyvät yhä enemmän hämärän aikaan. Aamu ja ilta korostuvat. "Yliyön reissut" pimeimmän hetken saaritaukoineen ovat ainakin allekirjoittaneen mielessä - jos ei muuten, niin kiinnostavina kokemuksina.
 
Faktaa on, että silakan kutu vetelee viimeisiään. Pääparvet painavat pian kohti ulappaa. Silti, silakkaa pyörii sisempänäkin vielä jonkin aikaa. Ja, vieläkin pidempään, osa taimenista jää hetkeksi ihmettelemään muuttunutta tilannetta - mihin se ruokapöytä oikein katosikaan?
 
Totta on myös, että lohet saavat kohta seurakseen ulkomeren syönnösalueille meritaimenen. Vaikka kuinka optimistisesti yrittäisi asiaa pyöritellä heittokalastajan kantilta.
 
Taannoin tekijämiehet onnistuivat yhyttämään taimenia jopa läpi kesän. Pimeimpinä hetkinä kaloja nousi ulkokakuille päivystämään. Itse arvelen, että istutuspaikkojen muuttumisesta (sisemmäksi) ja sitä seuranneesta kalojen käyttäytymismallin vaihtumisesta johtuen noita tilanteita tapahtuu aiempaa harvemmin. Itse asiassa muutamina viime kesinä on kuhanuistelijan vaappua viety riehakkaammin - ylöskin on kaloja saatu. Ota tuosta nyt sitten selvää.
 
Ja sitten on vielä viileämmän veden kumpuamistilanteet saariston reunamilla. Ken sellaiseen osuu, saattaa kohdata elämänsä ikimuistoisimman hetken. Kiikkustuolikamaa.
 
Oma havaintoni on, että parinakin keväänä lähivuosina taimen on tuntunut "hyppäävän" ulomman saariston "yli" suoraan avomerelle. Tietyt "salettivyöhykkeet" eivät olekaan antaneet kunnolla kalaa oikein missään vaiheessa kevättä. Syksy on sitten kuitenkin ollut taas aivan toinen juttu ja taimenen liikehdintä normaalimpaa. Tai ainakin totutumpaa.
 
Tosiaankin, kunhan alkava korkeapaine jossain vaiheessa taas väistyy, sitkeä yritys saattaa vielä saada palkintonsa kevätkauden kalkkiviivoilla. Ja enteitä on, että kyseessä on ns. kova paketti, jouluterminologiaa lainatakseni.

Mikko (MQ):n puolesta -PB A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti