tiistai 20. huhtikuuta 2010

Käsittämättömän hieno kauden avaus!

Nyt on sitten meidänkin porukalla mertsarikauden avaus takana. Kuten edellä kirjoittaneella porukalla, reissu suuntautui perinteiden mukaisesti myös meillä Gotlantiin.

Jäiden tuskallisen hitaasta lähtemisestä ja talven aikana suoritetusta pakollisesta perho- ja vieherasian hypistelystä aiheutunut ahdistus alkoikin jo heti karista, kun tapasimme oppaan kentällä ja kuulimme viimeisimmät uutiset kalastuksesta.

Aamulla joka ukko oli lähtövalmiina ja hajaannuimme kahteen porukkaan, perhomiehiin ja koneonkijoihin. Täysin peilityyni keli ja auringonpaiste kirkkaalta taivaalta sai oppaat toteamaan, että hankala päivä tiedossa ja odotuksia ei kannata nostaa ihan kattoon asti. Olimme aiemmilla reissuilla pommittaneet perinteisiä paikkoja lännessä ja pohjoisessa, jotka nyt olivat täynnä rantavedessä ajelehtivaa levää. Nyt veden ollessa vasta noin 4 asteista suuntasimmekin uusille paikoille itään ja etelään. Paikallisten ajatus oli, että väijymme perinteisten niemenkärki karikoiden sijaan muutamia lämpimämpiä matalia poukamia. Sinänsä ei mikään uusi ajatus mertsarin kevät kalastuksessa, mutta ei ihan perinteisiä Gotlannin ottipaikkoja, ainakaan meille.

Kalastettuamme noin tunnin paikkoja alkoi pieni tuulenvire rikkoa veden pintaa. Opas toteaa, että nyt on kaikki kohdillaan ja hyvä mahdollisuus kalaan. Ensimmäinen "fish on"- huuto kajahtaa ilmoille! Seuraavan kahden tunnin aikaa rantautetaan kuvattavaksi vielä 5 kalaa lisää ja karkuutetaan yksi. Samalla saamme raportteja toiselta porukalta, että 3 kalaa on kuvattu ja useampi karannut. Posketon alku reissulle!

Seuraavina päivinä kalastetaan tuulen noustessa myös perinteisempiä paikkoja ja kuvattavana käy vielä 3 kalaa ja useampi tiputettiin matkalla kameralle. Suurinosa kaloista oli vielä tummia, mutta tämä ei laimentanut tunnelmaa vaan jokaista kalaa juhlittiin asiaan kuuluvalla antaumuksella. Kalat olivat 45-78cm välillä.

Loisto reissu ja kiitos Islannin viime aikaisille tapahtumille venähti kotiin lähtö lentojen peruuntuessa päivällä. Muiden matkamiesten kiroillessa kohtaloaan, nautimme vielä ylimääräisen päivän Ruotsin rannikon helmestä, Gotlannista, täysin rinnoin. Lauttamatkalla suunniteltiin jo ensivuoden reissua ja aamulla todettiin iloksemme, että jäät ovat täältäkin vihdoin lähteneet!

Tuomas

4 kommenttia:

 1. Kiitos Tuomakselle ja Hannulle tekstistä ja kuvista!

  Nyt kun jäät on hienosti poistuneet reviireiltämme, niin saa nähdä joko jo ensi viikolla ensimmäiset kotimaiset kalajutut saataisiin kehiin...

  -Anttu

  VastaaPoista
 2. Hienoa! Kerrassaan onnistunut retki. Taimenet osaavat todellakin olla hankalia saalistettavia tuulettomina ja kirkkaina päivinä. Siitä saimme tuta itsekkin parina ensimmäisenä päivänä. Kalahanat aukesivat kuin taikaiskusta tuulenvireen osuessa heittopaikoille.

  VastaaPoista
 3. Pienenä tarkennuksena voisi sanoa, että tuo pienempi kala oli 62cm. Kiitoksia Tuomakselle ja Hannulle raportista!

  VastaaPoista
 4. Sorry, oli allekirjoittaneen lukihäirä. Photoshoppia kehiin ja sentit kohilleen, nyt korjattuna myös kuvaan.
  -Anttu

  VastaaPoista