sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Jäitä poltellessa

Jännä juttu. Nyt, kun pitkästä aikaa kevät etenee perinteiseen tahtiin, tuntuu siltä, ettei se etene laisinkaan. Liki jäättömät talvet ovat muuttaneet meritaimenen kalastajien käsityksen ajan kulkemisesta tyystin. Historiatilastojen valossa nyt tosiaan ollaan vaihteeksi aikataulussa talven taittumisen suhteen.

Toisaalta, lauha alkutalvi palkitsee nyt keväälläkin! Tiedotusvälineistä saa lukea - ja myös pilkkimiesten tarinat kertovat samaa: vaikka jääpeite kauas ulapalle ulottuukin, on se paksuudeltaan ja rakenteeltaan nopeasti pois sulavaa laatua.

Tiedeyhteisö on määritellyt merkityksen sanoille Terminen kevät. Tarkoittaa sitä, että vuorokauden keskilämpötila on plussan puolella. Lienee vallitseva tila pääsääntöisesti jo koko Suomenlahden rannikolla. Ja tästä edelleen: aivan pian räystäiltä tippuu ja purontapaiset solisevat iloisesti. Aurinko ja mertsarimiehen naama loistavat kilpaa.

Vielä pari sanaa ihan muusta. Lähitalvet ovat tuoneet myös Manner-Suomeen mahdollisuuden meritaimenen talvikalastukseen. Ahvenanmaalla ja Ruotsin puolella aihe ei ole millään muotoa uusi tai ihmeellinen, mutta Suomenlahdella moni kalastaja joutuu tai saa, kuinka vaan, opetella aivan uusia niksejä ja toimintatapoja pilkkukylkien päänmenoksi. Haastavaa. Pari-kolme talvea taaksepäin muutama tuttuni onnistui mainiosti soveltamaan taktiikkaa ja tekniikkaa vallitseviin oloihin - varsin radikaaleinkin muutoksin. Ja Ahti palkitsi ennakkoluulottomia mukavasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti