keskiviikko 22. huhtikuuta 2009

Yritetään nyt pikkasen välillä "väitelläkin", ihan keskustelun viriämiseksi yleisemminkin eri aiheista. Periaatteessa olen monessa kohtaa Jounin kanssa pitkälti samoilla linjoilla. Ja huomattavan (ilahduttavan) paljon on erityisesti meritaimenraporteissa yleistynyt kalan koon ilmoittamisessa vaikkapa reissuraporteissa senteissä kilojen ja grammojen sijaan.

Erityisesti kaikki C&R kalat ansaitsevat moisen kohtelun ilman muuta. Jos edes "tarvitaan" pituusmittausta. Tässä kohtaa jokainen tietenkin toimii omien ajatusmalliensa mukaisesti. Oikein tummat "mottipäät" ainakin pyrin vapauttamaan mahdollisimman kivuttomasti.

Sitten vastavänkäämiseen. Mielestäni kalan paino todellakin nimeää kyseisen yksilön aivan eri tavalla, kuin pelkän mitan käyttäminen. Itsekin noita on mukava (ja helpompi) jälkikäteen muistella "neljä-piste-nelosina" jne. verrattuna orpoon senttimäärään. Ja myös kalakavereille, kun vuosi toisensa jälkeen hehkutellaan tiettyjä yksilöitä tyyliin: "Ton kiven vierestä iski se ja se kala". Tosin kalakaverikin on tarinan kuullut jo luultavasti toistakymmentä kertaa ja osaa sen sanasta sanaan ulkoa...silti noita kertaillaan - ja fiilistellään.

Toki sitten taas Jounia peesaten, ei jokaista mitta- tai eräksi otettua kalaa ole välttämättä puntarilla käytettävä. Mutta, tässäkin jokainen tyylillään. Pari vuotta sitten aamutuimaan osui huima hetki; olin keskenäni kalassa ja puoleen tuntiin samasta paikasta kolme kalaa: 57 cm - 54 cm - 52 cm. Painot puuttuvat siksikin, että kaikki olivat myös C&R fisuja. Pitkä päivä oli edessä ja kotonakin jo graavin ainekset valmiina...

Tästä "lakisääteinen" alamitta ja jokaisen oma alamitta -teemasta noussee vielä paljon keskustelua tälläkin foorumilla. Löylyä kiukaalle vain!


Mikon (MQ) puolesta -PB A

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti