torstai 30. huhtikuuta 2009

Ihan kintaalla on!

Aivan lähiaikoina, kenties -päivinä, meritaimen alkaa syönnöstämään ns. normipaikoilla. Kalastus muuttuu pykälää mielekkäämmäksi lämpötaskujen ja sisälahukoiden ronkkimisen sijaan. Myös syöntiajat tasaantuvat ja ravinnonhaun aktiivisuus lisääntyy.

Silakka on jo paikalla! Ehkä selkeimpänä indikaattorina voidaan pitää Lauttasaaren sillan "litkajuhlia", jotka ovat täydessä vauhdissa. Kevätkutuinen silakka aloittaa suvunjatkamisen veden lämpötilan noustessa kuuteen asteeseen. Toki kutu jatkuu tuosta rajapyykistä vielä pitkään.

Eilen keskiviikkona väyliä ylitettäessä kaikuluotain piirsi useassa kohtaa hurjia silakkaparvia. Kolmipiikkiä löytyi paikoitellen tutummistakin pelipaikoista. Osuipa kalakaverin silmään tuulenkalakin. Taimen kuitenkin vielä noista kohdin puuttui, vaikka vedenlämpö iltapäivällä kohosi jo 6,5, jopa seitsemän asteen mukaviin lukemiin. Tosin voimistunut maatuuli varmasti myös pumppasi lämmennyttä pintavettä ulommas. Ja toisaalta päivän mittaan lämmin sää ja auringon porotus tekevät oman tehtävänsä. Varhaisaamusta pintavesi oli viiden hujakoilla noissa samoissa paikoissa, kun niitä läpi ajeltiin kohti varhaiskevään spotteja.

Tuntuukin vähän siltä, että taimen on, luultavasti säännönmukaisesti, "hieman myöhässä" kunnon tankkaamisen aloittamisessa. Vastaavaan tyyliin, kuin silakan painuessa kudun jälkeen takaisin avomerelle, osa taimenista jää vielä joksikin aikaa pyörimään yllättävänkin sisälle ravintokaloja etsimään.

Mutta tosiaan, viimeistään, kun seuraava matalapaine säämuutoksineen saapuu ja vedenkorkeus kääntyy selvään nousuun - silloin lienee viimeistään luvassa jytinää laajemmaltikin. Ja meidän kaikkien odottelema mertsarikauden huipentuma pääsee täysin palkein käyntiin!
Mikon (MQ) -puolesta PB Jouni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti