torstai 18. marraskuuta 2010

Lunta tupaan...

No nyt se sitten tuli. Lumet etelärannikolle. Ja ikävä kyllä kelit näyttäisivät muuttuneen kertaheitolla talvisiksi. Tuulet käyvät nyt pohjoisen ja koillisen kautta, joten sää muuttuu lauantaista lähtien pakkaskeliksi.

Merivedenlämpö on ollut nyt 5-6 astetta, mutta nyt se rupeaa kunnolla jäähtymään ja satamat rupeavat ihan varmasti jäätymään ensi viikon loppupuolella, jopa aiemmin. Ennusteessa on nyt ollut -5 päivälämpötilaa ja yöksi mennään alle 1o pakkasasteen. Ei näytä kyllä kovin hyvältä. Pohjoisen puoleinen tuuli ja kirkas korkeapainekeli laskee luonnollisesti vettä eikä ole mitään järkeä lähteä älyttömällä pakkasella merelle vaikka se olisikin vielä auki. Takavuosina tuli kyllä käytyä Busterilla jopa -13 kelissä...

Kaikki pakkaseen liittyvä epämiellyttävyys kalastuksessa tuli taas mieleen: veneen lattia jäässä, köydet ja lukot umpijäässä, kone kohmeessa ja plotterin näyttö hidastunut kun tarpeeksi kylmä. Sitten kun mennään kalaan, vaparenkaat jäätyvät muutaman heiton jälkeen ja kela sihisee. Näpit umpijäässä, samaten varpaat. Siirtymillä naama niin jäässä ettei pysty puhumaan...siinä sitä shaissea kerrakseen. Mutta kyllä silti meinaan vielä mennä lauantaina ja todennäköisesti vene nousee sitten sunnuntaina. Kyllä kirpaisee lopettaa jo marraskuun puolella, jos näin käy. Kohta onkin sitten kauden tilinpäätöksen vuoro ja kamojen huolto.

Kaikki vielä lauantaina jäätymään merelle!

7 kommenttia:

 1. Kyllä mulle riitti. Vene on trailerilla pressujen alla valmiina talvihuoltoon. Tosin sen kanssa en hötkyile, sillä optimistisesti ajatus on vielä päästä kalaan, jos pakkasten päätytyyä tulisi leuto jakso. Pakkasilla en silti enää lähde, kalastuksesta ei vaan enää silloin nauti.

  VastaaPoista
 2. Lauantaiksi näyttäisi tulevan Antille sopiva ja tuttu keli. Windgurun ennusteen mukaan tuuli puhaltaa itäkoillisesta 12 m/s ja puuskissa 15 m/s ja lunta satelee. Pakkasta ei ole tosin kuin muutama aste.
  Ei taida olla meikäläisen keli - enää.

  H Rinkinen

  VastaaPoista
 3. Eli loistavaa perusmoukaria ja vielä paskasta suunnasta. Tuttua hommaa!

  VastaaPoista
 4. Ens viikko on kyllä kylmää kyytiä, mutta seuraavasta viikosta ei mitään ennakkotietoa. Vene jää siis "puolivalmiiksi" rannalle odottamaan sään lämpenemistä.

  ...Ties vaikka tulisi vielä hyvätkin kalakelit tässä...

  VastaaPoista
 5. minä ainakin nautin kun on hieman olosuhdetta.
  sunnuntaina lähtö merelle ja muutama päivä tulee varmaan siellä oltua. viime vuoden parhaat saaliit tuli juuri samankaltaisista keleistä mitä nyt on luvassa. joten odotuksetkin on korkealla. tänään ei kyllä mitään tapahtunut mutta vesi teki rajun laskun -30cm niin siinä vois olla syy.
  ja mikä parasta kukaan muu tuskin lähtee kalaan saa olla ihan rauhassa .
  Kireitä
  t:joppe

  VastaaPoista
 6. Eikös se vanha sanonta ole, että taimen saapuu mantereen lähelle katsomaan kun ensilumi sataa maahan. Jos kausi oli tässä niin se loppui omalta osaltani alkumetreille. Onneksi talvi mennyt ennenkin "perselleen" ja tammikuussakin päästy vielä eteläiselle. Toivotaan, ettei tule tyyntä ja kovaa pakkasta sillä silloin kilahtaa vakiolaskupaikat nopeasti jäihin. Kireitä vesillä oleville!

  VastaaPoista
 7. Perinteisesti se on ollut lumikelissä lähes varma otti, mutta tänään oli ainakin 12 metriä koillisesta ja vaakasuorassa lunta...saatiin jotain mutta ei mainittavaa. Vesi tosi alhaalla ja tuulen suunta todella väärä. Raporttia sitten maanantaina. Venekin nousi varmuuden vuoksi ylös, mutta huoltoa en tee ihan vielä, jos vaikka...T: AZ

  VastaaPoista