tiistai 9. marraskuuta 2010

Uskomaton vedenlasku vuorokaudessa


Luvattu suurmyrsky kolkuttelee ovella. Ulkona todella viheliäinen sää. Kävin juuri tarkistamassa veneen ja huomasin, että vesi oli laskenut todella paljon - 50 cm! Eli nyt kannattaa odottaa vedennousua ennen kuin seuraavan kerran kalaan lähtee. Kuvan lähde: Ilmatieteen laitos.

12 kommenttia:

 1. Ja Haminassa -70 cm...no onneksi lähti Hesassa taas nousuun vaikka Hangossa oli itätuulta yli 25 m/s. Toivottavasti tästä ei ala taas se loppukauden hurja vuoristorata Itämeren allasliikkeen vuoksi.

  VastaaPoista
 2. Onko toi nyt uskomatonta, vesihän tuppaa sahaamaan useinkin 40-80 cm / 15-20h. Tuli tuota vedenkorkeutta seurattua jossain vaiheessa aika paljonkin, mutta olen luopunut siitä vähitellen. Varsinkin näiden matalapaineiden, tuulien ja muiden sään vaihtelujen seurauksenahan vesi pumppaa jatkuvasti. Eiköhän toi vesi ole taas kohta plussalla...

  Sitä en kiellä, etteikö tämä vedenkorkeus vaikuta kalan olinpaikkoihin. Veden korkeuden noustessa ravintoa on kaloilla enemmän saatavilla ja tietyt paikat paranee paljonkin. Jos meri läikkyy ja pumppaa paljonkin, tämä vaikutus pienenee ja myös veden ollessa matalalla voi saada hyvän saaliin. Näin omien kokemusten mukaan.

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Tottahan toi. Vuosi sitten enkat paukkui kun vesi oli laskussa (-25cm), mutta virtaukset ja tuuli olivat molemmat kohdallaan.

  VastaaPoista
 5. ...Nyt jo noussu 9h aikana, yli 30cm.

  Huominen(ke 10.11.) vaikuttaisi muutenkin oivalta kalakeliltä, S 4-6m/s, vanhaa maininkia ja pilvistä. Ilmanpaine sukeltaa taas syvälle, joka ei välttämättä ole ihanteellisin, mutta parempi kuin korkeapaine. Iltapäivästä tuuli tyyntyy lisää ja suunta vaihtelee. Lähtisin ehdottomasti vesille, jos olisin saanut siirrettyä duunini muille ;-)

  VastaaPoista
 6. Haminassa vesi on noussut 14h aikana 170cm. Saa nähdä nouseeko vielä lisää päivän aikana.

  Koivisto

  VastaaPoista
 7. Stadin käyrä näyttää nousevan 10cm tunnissa. Syksylle tää on aika tyyppillinen tilanne kun matalapaineita tulee ja menee. Loppuviikosta povataan aika matalavoittoista, joten pahin veden pumppaus taitaa olla ohi. Päivän tai parin tasoittumisjakso tuo kalaa paljon heittopaikoille. Tässä kohdin kannataisi pitää talviloma.

  VastaaPoista
 8. No on muuten nyt todella vuoristorataa. Nyt Stadi +60. En mä muista tällaista sahausta vähään aikaan. Perhana, nyt pitäisi olla kalassa...

  VastaaPoista
 9. Joo, aika hurja pumppaus. Haminassakin noussu melkeen 150 cm ja Helsingissäkin reilun metrin. Hangossa jo tasaantuu, enään reilun puol metrii kiivennyt...

  VastaaPoista
 10. Ei mitenkään ihmeellistä tuo veden nopea laskeminen. Seurasin eilen Mäkiluodon ja Russarön tuulimittauksia ja Russärössä tuuli puhalsi pahimmillaan puuskissa reilut 30m/s. Kyllä sellaisella blosiksella vesikin alkaa liikkumaan.

  -Stickan

  VastaaPoista
 11. Eikö tuo pumppaaminen samenna vesiä?? Itsellä sellanen tuntuma että vaikka vesi miinuksella kunhan se on kirkasta niin on taimenta tullut kivasti.Sameasta ei taimenta millään ilveellä.Vai onko kenties pohjan aineksilla vaikutusta asiaan,tässä tapauksessa on paljon hiekkarantoja+kivikkoa.

  VastaaPoista
 12. Veden samentaa lähinnä sateet, jotka tuovat valumisvetensä jokien kautta mereen. Varmasti paikallisia vesien samentumisia jonkin verran esiintyy, mutta en usko normaalin veden korkeuden vaihtelun sitä tekevän. Eri asia on sitten tavallista korkeammalle nouseva vesi, kuten nyt +50-80cm, joka irrottaa maa-ainesta ihan eri tavalla. Kyllä sameastakin vedestä taimenen löytää ja saattaa päästä jopa lähemmäksi = helpommin kalastettavaksi, koska kala ei näe kalastajaa niin helposti. Sama efekti, kun silloin kun tuulee ja pinta on kunnolla rikki. Kirkkaassa vedessä ja tyynellä kala on todella arka ja heitot saa olla piiiiiiiitkiä, jos onnistuu siltikään...

  Keväällä tiettyyn aikaan leväkukinnot samentavat veden todella tehokkaasti. Mietinnän paikka onkin se, että onko sameus koko vesimassassa pinnasta pohjaan, vai näyttääkö vesi vaan veneeseen samealta ja kalojen olinsyvyydessä vesi onkin täysin kirkasta. Kertokaahan sukeltajat..

  VastaaPoista