perjantai 25. marraskuuta 2011

Kova tuuli = ison kalan tuuli?

Tomia mukaillen kysynkin lukijoilta onko kova tuuli ison kalan tuuli? Viikonlopuksi luvattu reipasta jopa 18 m/s keliä ja Helsingin edustalle ainakin 12-13 metriä. Tämä tietää melkoista aallokkoa ja heittopaikat ovat kortilla. Mutta: sunnuntai on mulla käytännössä ainoa päivä kun pääsee koko päiväksi kalaan koska remontti on sotkenut itselläni koko kalastussyksyn.

Tietenkin silloin kun haluaisi kalaan, sähkömies tai putkimies soittaa että nyt pitäisi tulla taas katsomaan ja kun budjettimme ei ole mikään älytön, niin itse on joutunut puskemaan koko syksyn. Varoituksen sanana kaikille: tehkää remontti talvella, niin ei tule ahdistusta taimenen suhteen, joka itselläni nimittäin on. 4 alamittaista ja vastaava määrä mitallisten karkuutuksia tilillä.

Otsikosta todisteeksi tapahtuma vuodelta 2008 30.11. keli 16-19 m/s SW. Käytännössä ainoa paikka jossa pystyimme heittämään, oli kahden saaren välinen suojainen salmi, josta vesi meni läpi. Keulamiehelle tarttui arviolta 70 cm kala, josta väsytyksen viimeiset sekunnit sain huonolla kännykkäkameralla taltioitua. Kala tietenkin karkasi noin vartin väsyttelyn jälkeen...ensi sunnuntaina keulaan kömpii samainen mies ja ehkäpä suuntaamme tälle samaiselle paikalle.

4 kommenttia:

 1. Kyllä kovalla kelillä saumat hyvään saaliiseen on. Omat enkkatuulet, jossa olen kalaa saanut ovat 16-18, puuskissa reilusti yli 20m/s. Niissä tuulissa suojan puolellakin keikuttaa, jos nyt ei ole oikein iso ja peittävä saari / saariryhmä kyseessä. Hyvänä puolena myrskyissä on matalapaine = vesi korkealla, pilvistä ja pinta rikki. Tällöin kala ei ole niin arkaa, vaan ruokailee estottomammin. Tuuli vaikeuttaa liikkumista ja myös itse kalastusta, kun siimapusseja tulee, heitot on vaikea saada tarkoiksi jne. Sanomattakin selvää, ettei kovaan keliin pidä lähteä leikkimään, vaan merta kunnioittaen ja kaikki turvavarusteet kunnossa liikkuen. Kireitä siimoja ja raporttia odotellessa..

  VastaaPoista
 2. Olen mielenkiinnolla lukenut Blokia, jota päivitetään vielläkin ahkerammin kuin Lasse Brasiliassa omaansa. Taitaa Cosmo syödä miestä. Itse en kovin kovissa tuulissa ole ollut mitä nyt viimeisenä päivänä Lassen kanssa Lofooteilla. Mitään ei saatu, ehkä tuuli oli liian pientä. Ensimmäisenä päivänä kiskottiin kahteen pekkaan yli 200 kiloa kalaa. Suurin turska noin 16 kg ja ruijan pallas n.18kg. Kaikki päästettiin. Kireitä siimoja remonttimiehelle kaikesta huolimatta.
  Henkka Ahlbom

  VastaaPoista
 3. Kovaa moukaria siis tiedossa. Ainahan noita suojanpuoleisia kivikoita on joita kannattaa koluta. Nyt pitkän korkeapainejakson jälkeen silakkaimurit taas liikkellä...kireitä!

  Btw. näköjään ilman profiilia ei tänne enää muut pääse kirjoittamaan..onko tämä tietoinen valinta?

  VastaaPoista
 4. matalapaine hyvä juttu syönnille? ?
  jotenkin ollut väliillä päinvastoin. 1045 paineella saatiin 254cm(4kpl) kalaa kotiin ja tusina alamittaa päälle. 1037 yksikseen ajelin 180cm(3kpl) kalaa ja 5 alamittaa päälle.
  on sitä matalapaineellakin onnistuttu mutta ei ehkä niin koviin lukemiin silti kuin korkeapaineella. tosin nyt ollaan jo aika loppukaudessa niin isot käyttäytyy hieman toisin.
  minä en ole mitään isoja koskaan saanut. joten ei pysty mitään kyllä sanomaankaan :)
  täällä idässä kala ehkä käyttäytyy hieman jälkijunassa.
  viikon päästä pääsee.. polte on kova täytyy kalastaa netissä.. prkele
  t:joppe

  VastaaPoista